Voor je begint met cryptocurrencies

De wereld van de cryptocurrencies komt steeds meer in de belangstelling te staan. Digitale valuta, waaronder de Bitcoin en Ethereum, gooien hoge ogen. De waardes van deze munten zijn door het plafond gegaan.

Wie enkele jaren geleden voor weinig geld Bitcoin of Ethereum kocht, kan daar intussen miljonair van zijn geworden.

Het is dus voor te stellen dat veel meer mensen hun geluk beproeven met cryptomunten. Dat is niet verkeerd, want er zijn veel mogelijkheden en opties. Maar er zijn ook heel veel munten (zo’n 1.200 op het moment van schrijven), waarvan er veel waardeloos zijn.

Voor je begint met het kopen of handelen in cryptovaluta, is het goed om een aantal zaken te weten.

 

Cryptovaluta zijn gedecentraliseerd

Geld dat omgaat via de blockchain (het netwerk waarop cryptovaluta gedijt), wordt niet gecontroleerd door banken en overheden. Het wordt “gedecentraliseerd” genoemd. Dat is precies wat de Bitcoin – de eerste bekende cryptomunt – voor ogen had: transacties buiten het zicht van banken en overheden. Ongecontroleerd, zonder kosten en zonder financiële privacy te schenden.

De enige cryptovaluta die hier een uitzondering in is, is Ripple. Het betalingsprotocol van Ripple richt zich juist op banken.

De voordelen van gedecentraliseerde systemen zijn eindeloos. Deze voordelen zijn slechts het topje van de ijsberg:

 • Geen bemoeienis van banken;
 • Geen transactiekosten, administratie;
 • De snelheid van een transactie via de blockchain is hoger dan die via een bank;
 • Overheden hebben geen zich top je financiën;
 • Je tegoeden kunnen niet worden bevroren.

Er zijn helaas ook nadelen aan het gedecentraliseerde karakter, zoals:

 • Wanneer je je cryptogeld kwijtraakt, kun je je nergens toe wenden;
 • De anonimiteit van de blockchain trekt veel criminelen aan.

 

Bitcoin en Ethereum zijn zeker niet de enige

Wie vandaag instapt in de handel en aankoop van cryptomunten, zoekt waarschijnlijk naar manieren om Bitcoin of Ethereum in het bezit te krijgen in de hoop daarvan mee te kunnen profiteren.

Maar de Bitcoin en Ethereum zijn lang niet meer wat ze geweest zijn. Wie nu instapt heeft er lang niet zoveel profijt van als mensen die in het begin deze munten kochten.

Het is dan ook goed om te weten dat Bitcoin en Ethereum niet de enige munten zijn. Deze drie munten zijn waarschijnlijk (als je een beginner bent) onbekend voor je, maar hebben op het moment van schrijven (januari 2018) heel veel waarde:

 • Qtum € 35
 • Decred € 75
 • Monero € 276
 • Dash € 656

Ooit kostten deze munten ook een schijntje van wat ze nu waard zijn. En zo zijn er meer. Het is dus zaak om op zoek te gaan naar veelbelovende altcoins die in de loop van de tijd net zoveel waard kunnen worden als deze vier voorbeelden, om nog maar te zwijgen over Ethereum en Bitcoin.

Cryptonostra helpt je bij het zoeken van die munten, door erover te schrijven.

 

Verschil in investeren en handelen

Er zijn twee manieren om geld te verdienen aan cryptovaluta: investeren en handelen (traden). Het investeren richt zich vooral op de lange termijn. Bijvoorbeeld:

Je koopt voor € 1.000 Ripple en wacht een jaar of twee tot de waarde van Ripple gegroeid is. Je investering van € 1.000 kan nu verveelvoudigd zijn.

Ook kun je handelen in cryptovaluta. Dat betekent dat je ze nu inkoopt en over enkele minuten of dagen weer van de hand doet, het liefst tegen winst. Bijvoorbeeld:

Je koopt via een tradersplatform de Ripple tegen een koers van € 0,89 en verkoopt deze tegen de koers van € 1,23 vijf dagen later. Per Ripple heb je een winst van € 0,34. Je kocht er 1.000.

Het handelen in cryptovaluta wordt traden genoemd. Je kunt ook traden in dalingen. Wanneer je voorziet dat de munt een dalende lijn in gaat zetten, kun je daar geld op inzetten. Zet de koers inderdaad door zoals jij verwacht, dan verdien je daar geld aan. Op die manier zijn cryptomunten altijd winstgevend: bij stijging zijn investeerders blij, bij dalingen zijn speculanten blij die inzetten op een daling van de koers.

Let wel: het traden in cryptovaluta is aan veel meer risico’s verbonden dan het investeren erin. Weet dus dat je kapitaal risico loopt.