Waar moet je op letten bij nieuwe cryptomunten?

Er komen dagelijks nieuwe cryptomunten online. Veel van deze nieuwe cryptocurrencies hebben nauwelijks een meerwaarde. Maar toch kan het lonen om heel goed te kijken naar nieuwe cryptomunten en hierin te investeren. Want iedereen die in crypto investeert, wil vroeg of laat die ene klapper maken en financieel onafhankelijk worden.

In dit artikel helpen we je op weg om te bepalen welke factoren meebeslissen of een nieuwe cryptomunt potentie heeft en of je er wellicht in zou moeten willen investeren.

Visie en missie

In de eerste plaats moet je gaan kijken of de cryptomunt bij een project hoort met een bepaalde visie of missie. Je onderscheidt hier de meme coins al van de mogelijke potentiële nieuwe blue chip coins (munten die bedoeld zijn om te blijven, na Bitcoin bijvoorbeeld Ethereum, Ripple, Solana en Fantom).

Natuurlijk kun je geluk hebben met een meme coin, maar geluk hoort bij gokken en niet bij investeren. Onthoud dat.

De visie en missie van een cryptoproject staan veelal omschreven in de whitepaper. Dit is een zakelijke uiteenzetting van wat het project beoogt te gaan doen en welk tijdspad daarmee gemoeid is. Een cryptoproject dat zijn whitepaper op orde heeft en een reële roadmap (tijdspad) heeft uitgestippeld verdient de voorkeur boven projecten die dat niet hebben.

Het team achter de crypto

Ook niet onbelangrijk is te bekijken wie het team achter de crypto vormen. Zijn dit bekende spelers in de crypto niche? Welke ervaringen hebben ze en wat is hun achtergrond? Via sociale media kun je vaak al veel te weten komen en de feiten checken. Aangezien jij geld gaat uitgeven aan hun project, is het niet gek dat je wil weten wie zij zijn.

Soms zijn projecten doxxed. Dat betekent dat de makers niet bekend willen raken. Je zou dan alarmbellen kunnen horen, maar anderzijds blijven cryptoprojecten gedecentraliseerd en is het logisch dat de makers niet bekend willen worden bij het grote publiek. Immers weet niemand wie de maker van Bitcoin is.

Autorisatie

Er zijn steeds meer bedrijven die de autorisatie van cryptoprojecten doen. Zij controleren of de contracten kloppen en er geen sprake kan zijn van een rug pull (waarbij je gretig inkoopt en vervolgens niets meer kan verkopen, waardoor de waarde alleen gunstig is voor de oprichters) en soms kennen zij ook de makers als die doxxed zijn.

Certik is een grote speler op het gebied van autorisatie. Zij hebben een naam hoog te houden en een door Certik gecertificeerd project is al flink door de mangel gehaald.

Er zijn buiten Certik ook andere bedrijven die cryptoprojecten onder de loep nemen en een certificaat uitreiken.

Youtube en experts

Op Youtube is een hele batterij aan kanalen te vinden van cryptoexperts. Zij nemen nieuwe cryptomunten onder de loep en adviseren je ze wel of niet te kopen. Dit kan interessante informatie zijn, zeker als de nieuwe cryptomunten onafhankelijk worden getoetst. Maar het is wel de vraag in hoeverre dat echt gebeurt. Veel projecten betalen voor films (exposure) en komen er dan ook goed uit.

Je moet heel kritisch zijn als je naar deze zelf uitgeroepen cryptogoeroe’s kijkt en hun adviezen (feitelijk geven ze geen adviezen, maar dienen ze enkel ter vermaak) volgt. Doe altijd onderzoek bij meerdere bronnen en investeer pas als je zeker bent van je zaak.

Community

De laatste factor die doorslaggevend mag zijn is de community. Steeds meer cryptoprojecten bouwen een achterban op in diverse sociale media. Zo is Twitter geliefd onder cryptoprojecten en wordt er veel nieuws aangekondigd op tal van Twitterprofielen. Maar ook Discord en Telegram zijn veel gebruikt. Binnen Discord en Telegram kunnen holders en eventuele geïnteresseerden vragen stellen aan het team, aan de mods en verder geïnformeerd worden over cryptoprojecten.

Hoe groter en levendiger de community, hoe betrouwbaarder een project is.

Handig investeren in crypto

Misschien moet je ook overwegen om nieuwe cryptomunten niet in één keer aan te kopen, maar beetje bij beetje. Ben je van plan € 100 in die ene coin te stoppen? Doe dan vijf keer € 20. De kans is groot dat de waarde enorm schommelt (van zeer laag naar zeer hoog). Door je aankoop te spreiden, is je gemiddelde in veel gevallen voordeliger dan wanneer je op een hoogtepunt (in de hype) instapt. Je zal niet de eerste zijn die de menigte volgt, € 100 investeert en vervolgens de waarde van de crypto enorm af ziet nemen (lees wat er met Luna gebeurde).

Tot slot

Iedere nieuw cryptoproject neemt risico’s met zich mee. Investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen als je deze cryptomunten koopt. Sluit nooit een lening af om cryptocurrency te kopen en besteed ook nooit het geld dat je nodig hebt om je hypotheek en levensonderhoud te bepalen. Cryptocurrencies blijven volatiel. De waarde van vandaag is niet de waarde van morgen en er is geen enkele zekerheid te geven bij de handel in crypto.