Het criminele imago van Bitcoin

Bitcoin heeft lange tijd een negatieve naam gehad. Juist omdat Bitcoin met haar technologie betalingen via banken – en bemoeienis en inkijk van overheden – omzeilt, werd het voor criminelen interessant om via Bitcoin handel te drijven. Maar hoe crimineel is Bitcoin nu echt?

Dark web

Het klopt dat op het dark web veel gebruik is gemaakt van Bitcoinbetalingen. Zowel de betaler als ontvanger van het geld waren niet te traceren. Maar het is niet zo dat Bitcoin alleen maar door criminelen gebruikt wordt.

Bitcoin is niet zo anoniem meer

Het idee van Bitcoin is al wat ouder. Tegenwoordig zijn er nieuwe munten die de technologie hebben doorontwikkeld en die een stuk anoniemer zijn dan Bitcoin. Bitcoin zelf is niet zo anoniem als gedacht wordt en het witwassen van zwart geld via crypto exchanges is een hele opgave. Je moet immers eerst het geld wit op een bankrekening hebben staan alvorens er cryptocurrencies voor te kunnen kopen.

Investeren in Bitcoin maakt je geen crimineel

In theorie maken vooral techneuten en geïnteresseerden gebruikt van Bitcoin (en andere cryptomunten). Voor een crimineel imago hoef je dus niet bang te zijn.