Hoe energieverspillend is Bitcoin echt?

Vaak wordt gesteld dat Bitcoin veel energie verbruikt. Zo zou het delven van Bitcoins meer energie kosten dan de totale energiebehoefte van China. Daarmee zou het dus ontzettend duur zijn om Bitcoin te minen én niet bepaald milieuvriendelijk.

Blockchain gebruikt nagenoeg geen stroom

Misschien goed om te weten dat Bitcoin am sich weinig stroom kost. De Bitcoin is dus niet energieverspillend. Ook de blockchaintechnologie – waar Bitcoin op is gebaseerd – verbruikt weinig stroom.

Wat kost dan wel stroom?

Zoals je wellicht weet wordt Bitcoin gemined aan de hand van het pow-protocol (het Proof of Work-protocol). Dar houdt in dat veel mensen tegelijkertijd heel druk bezig zijn met het minen van Bitcoins. Aangezien dat aardig wat berekeningen vraagt, wordt er grovere apparatuur ingezet. En die apparaten vereisen inderdaad veel stroom.

Bitcoin verbruikt net zoveel stroom als China?

Maar om nu te stellen dat het delven van Bitcoin net zoveel stroom verbruikt als het hele land China, is wat moeilijk hard te maken. Want als we de kosten van het delven van Bitcoin vergelijken met het stroomverbruik van een gemiddeld bedrijf, is het om het even.