Een cfd op crypto, is dat zinvol?

Cfd’s, contract for difference, zijn erg geliefd onder speculanten. De cfd maakt het namelijk mogelijk om met relatief weinig geld, toch groots te beleggen. Hoewel beleggen volgens velen niet het juiste woord is. Cfd’s spelen in op een koersverschil. Dat kan dus zowel bij een stijgende lijn (waar je bij crypto-investeringen op hoopt) als bij een dalende lijn. Daarin onderscheiden cfd’s zich van veel andere beleggingsprocuten en juist dat maakt ze zo geliefd bij een grote groep investeerders. Een ander voordeel van cfd-handel is dat je er met hefbomen kunt werken. Een hefboom maakt het mogelijk om je vermogen maal een veelvoud in te zetten. Je verliest dan hooguit je inleg of een deel ervan. We leggen het straks verder uit.

Regelmatig lezen we de vraag of we adviseren om deze cfd’s te gebruiken bij cryptocurrency. Je zou dan een Bitcoin cfd of een cfd op Ethereum kunnen kopen en kunnen speculeren op een koersverschil. Hoe handig dat is, lees je in dit artikel.

Cfd, risicovolle instrumenten

Voor je überhaupt begint met cfd-handel, willen we dat je je ervan bewust bent dat cfd’s een zeer risicovol instrument zijn. Het risico zit hem in het feit dat je heel snel geld kunt verliezen. Zeker als je gebruik maakt van de hefboom, maar ook als je dat niet doet. Cfd’s zijn namelijk zeer veranderlijk. De koersen zijn volatiel en het effect daarop is juist bij een contract for difference goed te zien.

Als je eenmaal weet wat een cfd betekent, kun je besluiten ermee te gaan experimenteren. Cfd’s zijn contracten voor verschil in koers, die je op zo’n beetje alles kan afsluiten. Of het nu grondstoffen, aandelen, cryptocurrencies of vreemde valuta zijn, het maakt niet uit. Vrijwel alles is te verhandelen.

Wanneer je een contract afsluit, geef je aan of je een koerswinst of –verlies verwacht. Wanneer je dan gelijk hebt, kun je flinke winst pakken. Heb je ongelijk? Dan zal je zien dat je inzet begint te zakken tot je verkoopt. Voor de zekerheid kun je dan ook een stoploss inzetten. Die stopt automatisch bij een bepaald verlies dat je bereid bent te nemen.

We kunnen het het beste laten zien aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld van een cfd op de olieprijs

Olie is een grondstof waar veel cfd’s op worden afgesloten. Dat komt omdat olie een bekend en geliefd product is. Ook zijn de prijzen van olie via de actualiteiten goed te volgen. Stel dat je een contract for difference afsluit op de olieprijs. Je hebt in je account € 200 en daarop sluit je een contract af voor winst. Je denkt namelijk dat de olieprijs gaat stijgen.

Je krijgt gelijk. De olieprijs stijgt maar liefst 4%. Dat betekent dat jij met € 200 een winst boekt van € 8.

Krijg je geen gelijk en daalt de olieprijs met 5%? Dan verlies je 5% op € 200, dus € 10.

Dit kan in een mum van tijd gebeurd zijn. Veel mensen vinden dit echter niet spannend genoeg en gebruiken een hefboom. Daarmee kunnen ze de winst, op grondstoffen, vertienvoudigen.

Cfd op de olieprijs

De hefboom

De leverage (hefboom) is een van de meest aantrekkelijke kanten van een cfd, volgens de meeste cfd-beleggers. Het betekent dat je een hefboom kunt gebruiken op cfd’s. Bij grondstoffen is de hefboom maximaal 1:10. Je mag dus tien keer je inleg inzetten. In het voorbeeld van hiervoor zou dat betekenen dat je € 200 in je account hebt, maar dus € 2.000 mag inzetten. In dat geval is een stijging van 4% voor jou een winst van € 80! Dat is 40% van je inleg, die je erbij verdient.

Andersom betekent het ook dat je bij een daling, razendsnel geld verliest. Wanneer de prijs niet stijgt, maar – zoals in het voorbeeld – 5% daalt, verlies je 5% op € 2.000. Dat is € 100 en dus 50% van je inleg. Het kan dus heel hard gaan.

(Je kunt je met een stoploss ‘verzekeren’ tegen teveel verlies. Dan stel je bijvoorbeeld in dat je bij 2% verlies je cfd van de hand doet en incasseert, maar bij een hefboom gaat dit ook een stuk sneller. Lees je dus altijd goed in.)

Maar een cfd op cryptocurrency, is dat nu zinvol?

Grote kans dat je nu mogelijkheden ziet. Wanneer je een hefboom van 1:10 mag gebruiken op een dalende Bitcoin-prijs, zou je dus veel geld kunnen verdienen. Maar helaas is de maximale hefboom van een crypto niet zo hoog. Die is slechts 1:2. Heb je € 200 in je account? Dan mag je hoogstens € 400 inzetten op de Bitcoin-, Ethereum- of Dogecoinkoers. Kan zeker nog steeds leuk zijn, maar niet zo spectaculair als bijvoorbeeld een grondstof van 1:10, goud van 1:20 of forex van 1:30!

Wij raden je daarom af om met cfd’s op crypto te gaan inzetten. Maak je dan cfd’s eigen en gebruik goud, grondstoffen of vreemde valuta. In de tussentijd beleg je gewoon lekker in interessante cryptocurrency, in de hoop dat die waarde gaat stijgen.

Cfd op crypto

Tot slot

We snappen dat je hier bent omdat je geld wil verdienen aan cryptocurrency. We snappen ook dat je bereid bent risico’s te nemen. Maar we willen benadrukken dat de handel in contract for difference (cfd) een heel aparte tak van sport is. De professionals zijn het er niet over eens of het wel echt een vorm van beleggen is. Ze noemen het eerder speculeren. Als je het in de vingers hebt, kan het leuk zijn, maar de meeste mensen die met cfd’s aan de slag gaan verliezen in het begin heel veel geld. Dan kun je voor jezelf beter de afweging maken om dat geld in crypto-projecten te steken. Of koop er een goede cursus van, zodat je goed beslagen ten ijs komt en precies weet wat je doet. Investeer nooit en te nimmer geld dat je niet kunt missen en zorg dat je zelf kennis hebt genomen van de theorie, voorwaarden en gevolgen van een eventuele investering.