Arcane Research: ‘Terraform Labs dumpte LUNA vlak voor crash.’

Er wordt nog altijd uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken van de crash van zowel Terra (LUNA) als TerraUST (UST). De stablecoin Terra USD verloor onverwachts haar waarde toen LUNA crashte. Van dik $ 100 was LUNA ineens nog maar enkele centen waard.

Arcane Research is een van de partijen die onderzoek doet naar wat er nu eigenlijk gebeurd is. Zij zijn openhartig over hun bevindingen en leggen een groot deel van de schuld bij Terraform Labs, het bedrijf achter Terra.

Ordinaire Pump and Dump

Onlangs werd het rapport door Arcane Research gepubliceerd. In het rapport wordt het Terra netwerk vergeleken met een zinkend cruiseschip waarbij de kapitein niet – zoals het hoort – achterblijft tot iedereen in veiligheid is. Nee, de kapitein bracht eerst zichzelf en zijn bemanning in veiligheid. De passagiers bleven stuurloos achter op een zinkend schip.

Betekent dit dat Arcane Research de schuld voor de crash bij Terraform Labs legt? In principe wel. Er wordt namelijk aangenomen dat Terraform Labs wist dat het Terra Netwerk zou gaan crashen en dat zij op korte termijn nog zoveel mogelijk geld wilden verdienen.

Arcane Research neemt zelfs de woorden “pump and dump” in de mond, waarmee het impliceert dat Terra eerst flink werd opgepompt en toen ineens massaal werd gedumpt.

LUNA whales dumpten token vlak voor de afgrond

Het grootste deel van de LUNA tokens was in handen van Terraform Labs. Deze LUNA whales verkochten op grote schaal hun tokens aan particulieren die meer dan honderd dollar voor 1 token overhadden. Nadat deze massieve pump and dump voorbij was, was de waarde van 1 LUNA slechts $ 0,002. Een verlies van meer dan 99,9%.

TerraUST

Maar dan was er ook nog ‘stablecoin’ TerraUST. Stablecoin staat met opzet tussen haakjes, want de stablecoin was helemaal niet stabiel. Door het gewicht dat op de LUNA tokens drukte, daalde ook de TerraUST met tientallen procenten. Daarmee verloren veel investeerders niet alleen hun waardevolle TerraUST tokens, maar ook hun vertrouwen en werden er massaal meer munten verkocht. Daardoor zette de dalende koers alleen maar verder door.

Jammer, want UST was bedoeld als mooie buffer in het burn- en mintmechanisme van LUNA en had uiteindelijk voor meer waarde moeten voeren.

Vluchtweg

Over de inzet van UST bij het dumpen van LUNA is Anders Helseth van Arcane Research helder: “Doordat de LUNA token duidelijk gepumpt werd en er een aanhoudende vraag was naar UST tokens, werd er een enorme liquiditeit gecreëerd. Die viel vooral in het voordeel uit van vroege houders. Zij konden op deze manier een makkelijke vluchtweg nemen toen LUNA op de afgrond afstevende.”

Deze whales en vroege houders verkochten hun tokens, waarna de rest het ravijn in kletterde.