IMF (het Internationaal Monetair Fonds) vindt dat er teveel risico’s kleven aan het gebruik van de bitcoin en wil daarom dat El Salvador stopt bitcoin als wettelijk betaalmiddel te gebruiken. Mogelijk is de recente vrije val van bitcoin de aanleiding voor dit besluit.
Eerste land ter wereld
In september 2021 kwam El Salvador groots in het nieuws. Het Midden-Amerikaanse land was namelijk het eerste land ter wereld dat de bitcoin als wettig betaalmiddel ging hanteren. Dit deed het land naast de Amerikaanse dollar. Preisdent Nayib Bukele was al langer een fervent aanhanger van bitcoin. Hij hoopte met deze stap dat meer mensen gebruik konden gaan maken van het financiële systeem en er makkelijker transacties met het buitenland konden uitgevoerd. Hij moedigde bedrijven ook aan de bitcoin te gaan gebruiken.
Waarschuwing
Al eerder waarschuwde het IMF El Salvador voor het gebruik van de bitcoin. Nu is de waarschuwing echter sterker. Het IMF-bestuur geeft aan dat de bitcoin enorme risico’s met zich meebrengt en kan resulteren in financiële instabiliteit en integriteit van consumenten.
Wettelijks status
Het IMF dringt aan op een aanpassing in de wettelijke status van bitcoin als betaalmiddel. “De acceptatie van cryptocurrencies als wettig betaalmiddel neemt grote risico’s met zich mee,” zo valt te lezen in een verklaring van de IMF.
President Bukele heeft nog geen reactie gegeven op de oproep, maar plaatste wel een opvallende meme op Twitter. In deze meme lijkt hij het IMF weg te wuiven.
Zorgen
Al sinds het begin van de invoering van bitcoin rezen in El Salvador al zorgen over de controle die de regering uit kon voeren op de digitale valuta. Ook waren er zorgen over de criminele activiteiten die hieruit konden voortvloeien. Door het hele land waren protesten door tegenstanders van de bitcoin. Hun voornaamste zorg was de sterke volatiliteit. Niet onterecht, want cryptomunten zijn onlangs vreselijk gedaald in waarde.
Amerikaanse dollar
Tegenstanders van de bitcoin in het land willen gewoon gebruik blijven maken van de Amerikaanse dollar. Die wordt al ruim twintig jaar wettig erkend als betaalmiddel en dat kan prima zo blijven. Cijfers van de Wereldbank laten zien dat bijna 30% van de Salvadoranen onder de armoedegrens leeft. Twee derde van de bevolking (El Salvador telt 6,5 miljoen inwoners) sprak zich tot twee keer toe negatief uit over het besluit van de president.
Dalende koersen
Sinds januari zijn dalende koersen eerder regel dan uitzondering. Bitcoin maakte een val van ruim 25%. Intussen is de Bitcoin weer overeind aan het krabbelen. Maar ook veel altcoins lieten vooral rode cijfers zien. Redenen voor deze dalende koersen worden gevonden in de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland en de renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Wanneer de rentes stijgen, stappen beleggers vaak uit risicovolle beleggingen en dus ook uit cryptovaluta.
Europa
Hoe zit het met bitcoin in Europa? De ESMA (Europese Autoriteit voor Effecten en Markten) wil het minen van bitcoins verbieden, onder meer vanwege de torenhoge energie die dit minen vergt. De wens voor een verbod geldt overigens ook voor Ruslands centrale bank. In China is bitcoin (en crypto) mining al sinds mei 2021 niet toegestaan.