Met een ATH (all time high) van $120 was het even slikken voor Terra holders, die deze week de koers van de munt via $80 en $60 volledig zagen crashen naar amper $ 0,01 per coin. Een verlies van bijna 100%. In het huidige bloedbad in de cryptomarkt is Terra de grootste verliezer.
Wat is er aan de hand met Terra? Moet je nu in Terra (willen) investeren en is er hoop voor de holders? Je leest het in dit artikel.
Over Terra
Terra was lange tijd een van de meest potentiële cryptoprojecten op de markt. Terra beschikte over alles wat een goed blockchainproject nodig heeft: sterke developers, interesse vanuit partners en een groeiende community.
Lange tijd leek weinig Terra in de weg te staan om als cryptomunt te groeien en een eigen basis te gaan vormen voor andere projecten, want veel bedrijven en particulieren wilden gebruik gaan maken van Terra.
Terra geeft haar eigen token uit, de Luna. De Luna begon zo rond de $5 en $6 dollar en groeide in een jaar uit naar dik $100. Om volatiliteit in de markt te beheersen, werd de Luna naast een eigen stablecoin gelegd: UST.
En daar ging het onverwacht heel erg mis.
UST stable coin
Het idee van een stable coin is dat die stabiel blijft, anders gezegd houdt hij altijd de waarde van 1 dollar aan. Dat is veiliger dan de coins naast Bitcoin blijven leggen. Investeren in een stable coin doe je dan ook niet voor de winst, maar meer om je crypto even veilig te stellen in roerige tijden.
Als je zeker weet dat een coin $1 blijft staan, hoef je niet bang te zijn voor grote verliezen. Maar bij de UST liep dat anders.
De stable coin verloor in een paar uur tijd ruim $ 0,40 aan waarde. Dat op zich was al een ramp voor holders (je verliest in één klap 40% van je totale waarde), maar het belangrijkste wat verloren ging was het vertrouwen in de UST.
Vervolgens stortten UST, Luna en Terra als een kaartenhuis in elkaar.
Moet je nu (willen) investeren in Terra?
Warren Buffet is er duidelijk over: koop niets als mensen inhalig zijn, maar koop bij als anderen bang zijn. De angst voor Terra zit er goed in. Is dit een moment om Terra’s cryptomunt Luna te kopen?
Als we met een technische blik naar Terra kijken, lijkt de bodem wel bereikt. Echter, is niets zeker. Weerstand na weerstand is doorbroken en niemand garandeert dat dit niet nog verder naar beneden kan. De waarde van $ 0,01 per Luna lijkt misschien laag, maar niemand kan zeggen of het niet alsnog $ 0,001 of zelfs $ 0,0001 wordt. Dat blijft, technisch gezien, dus een grote gok.
Fundamenteel staat Luna sterk: developers, een grote community én – op dit moment – veel nieuwe kopers. Kan Do Kwon, de oprichter van Terra, Luna en UST, werkt hard aan een manier om de token te werken. Zo verkocht hij eerder alle Bitcoin om Terra een boost te geven (wat niet mocht baten) en is hij nu aan het kijken hoe de UST zo snel mogelijk hersteld kan worden. De kans bestaat dat, wanneer de stable coin weer normaal opereert, ook Luna weer op gaat krabbelen. Of de ATH van $120 (überhaupt) gehaald gaat worden, blijft natuurlijk de vraag. Het kan lang duren voor een crypto weer herstelt.
Wie nog een paar tientjes overheeft en die niet zal missen, kan met Luna op zich wel een gokje wagen. Overdrijf het echter niet, want je neemt een groot risico ook dit geld te zien verdampen. Anderzijds kan het leuk worden als het tij keert. Doe wel altijd even zelf onderzoek voor je je geld investeert!