Zware tijden voor Bitcoin miners

Om meerdere redenen zijn het zware tijden voor Bitcoin miners en Bitcoin farms. Bedrijven waar crypto wordt gemined aan de hand van grote computers die zware wiskundige formules oplossen, kunnen nauwelijks hun hoofd boven water houden. Dezelfde vlieger gaat ook op voor hobbyisten en zolderkamer miners. Wat zijn de oorzaken van deze treurige koers? En is dit een goed moment om (goedkoop) aan dure apparatuur te komen?

Drie factoren wegen zwaar

Er zijn een drietal factoren die momenteel niet in het voordeel van de Bitcoin- en altcoin miner zijn. We leggen ze hieronder aan je uit.

1 Energieprijzen

De energieprijzen zijn buiten alle proporties gestegen. De oorlog in Oekraïne is hier een duidelijke oorzaak van, maar vooral ook door de sancties die aan Rusland zijn opgelegd. Door deze sancties zijn prijzen voor energie gestegen. Wereldwijd. En iedereen die een beetje weet heeft van Bitcoin- en crypto mining, weet dat daar heel veel energie voor nodig is. 

Voorheen was dat altijd nog rendabel, maar daar is reden 2…

2 Dalende koers

Hoge energieprijzen zouden geen probleem hoeven te zijn als de koers van de Bitcoin bleef stijgen. Maar dat is al maanden niet aan de gang. Al sinds de start van 2022 is Bitcoin enorm aan het dalen. De koers schommelt nu rond de 25.000 dollar en niemand kan voorspellen of dat nog lager gaat worden. Maar het is hoe dan ook ver weg van de bijna 70.000 dollar die Bitcoin aangetikt heeft.

Ook miners van altcoins hebben het niet best, want vooralsnog zakt alles mee met de koers van Bitcoin. Als Bitcoin daalt, daalt alles. Zo zagen we onlangs nog hoe de populaire coin Luna haar volledige waarde verloor.

3 Verouderde apparatuur

De apparatuur om crypto te minen is duur. Voor een computer met voldoende rekenkracht betaal je duizenden euro’s en daar komen de kosten van de energie nog bij. 

Toch is veel apparatuur dat momenteel wordt gebruikt danig verouderd en eigenlijk aan vervanging toe. De crypto miners gaan niet snel genoeg meer en halen steeds minder buit binnen.

De druk is hoog

De druk onder Bitcoin miners is dan ook hoog. In de eerste plaats zullen het vooral de hobbyisten zijn die letterlijk de stekker uit hun projecten trekken, omdat de energieprijzen niet meer opwegen tegen de weinige winst die gemaakt kan worden met het minen van coins. Maar het kan zomaar zijn dat ook serieuze mining bedrijven om gaan vallen als de koers niet heel snel gaat stijgen of de prijzen van energie niet heel snel gaan zakken. Aan de laatste hoeft voorlopig niet getwijfeld te worden, want de prijzen zullen eerder nog verder stijgen dan dalen.

Het moment om te starten?

Heb jij altijd al willen crypto minen? Dan is dit misschien wel de kans om goedkoop aan je apparatuur te komen. Op Marktplaats worden dagelijks vele cryptominers aangeboden voor een fractie van de prijs die ze nieuw kostten. Een groot aantal hobbyisten kiest eieren voor zijn geld.

Of je nu wil starten is nog maar net de vraag, maar investeren in nieuwe apparatuur kun je natuurlijk altijd overwegen.